Verstappen forum
forum.verstappen.nl

Startpagina » Verstappen » Techniek, auto- en motorsport » Wat is Camber. (Wat is Camber.)
Wat is Camber. [bericht #15173] vr, 29 juni 2018 00:14 Naar volgende bericht
Peter
Berichten: 1114
Geregistreerd: januari 2017
GP winner
Forum_Mod

Wanneer een F1 bolide een bocht neemt, zijn de middelpuntzoekende krachten gelijk aan de zijwaartse wrijvingskrachten van banden. De grootste invloed op grip heeft de druk op de ondergrond - kleinere druk veroorzaakt grip verlies. Als gevolg van de middelpuntzoekende kracht is de druk op de ondergrond van banden groter aan de buitenzijde dan aan de binnenzijde. De band is dan niet gelijkmatig belast, de grip wordt niet 100 procent benut. Dit leidt ook tot deformatie van de band.

De druk van de band op de baan tijdens rechtuit rijden en in de bocht.

Dit kan verholpen worden - het wiel kan ten opzichte van de ondergrond gekanteld worden met een negatieve hoek (negatieve camber). Dit veroorzaakt meer druk aan de binnenzijde van de band, en minder druk aan de buitenzijde. Wanneer er in de bocht extra middelpuntzoekende krachten ontstaan zal de druk aan de binnenzijde niet zo verminderen als in geval van een recht wiel.

Negatieve Camber.


Wat gebeurt er wanneer de autowielen positief gekanteld zijn ten opzichte van de ondergrond?

In dit geval, al voordat een auto de bocht neemt zullen de buitenranden van de banden meer belast zijn. Wanneer er in de bocht de middelpuntzoekende kracht gaat werken - kan de extra belasting van de buitenrand van de band overbelasting veroorzaken , waardoor er versnelde slijtage van de band plaatsvindt. Bovendien zal de F1 bolide in plaats van de hele oppervlakte, alleen een deel van de raakvlak die voor grip zorgt benutten.

Camber:Verschillende krachten die in de bocht op wielen werken, afhankelijk van hun helling.


Het is nu duidelijk, dat de wielen en negatieve hoek ten opzichte van de grondvlak horen te hebben, maar is deze hoek willekeurig?

Natuurlijk niet. Het bovenbeschreven effect waarbij drukkrachten van de band gelijkmatig zijn, heeft ook een negatieve invloed. Banden die tijdens rechtuit rijden een andere hoek dan nul graden (rechtstandige) hebben, slijten sneller omdat ze niet gelijkmatig druk op de weg uitoefenen. Daarom zijn de ingenieurs die de ophanging ontwerpen op zoek naar een compromis die voor minst mogelijke bandslijtage tijdens recht uitrijden en tegelijkertijd voor optimale grip in de bochten zorgt. Daarom moet men voorzichtig zijn met het instellen van negatieve hoeken die voor meer grip dienen te zorgen. Denk eraan dat gelijkmatige belasting van banden het doel is, wanneer de hoek te groot wordt - zal de buitenrand te grote hoek t.o.v. de ondergrond hebben, wat tot grip verlies zal leiden. Bovendien zal het profiel aan de binnenzijde zichtbaar beschadigd zijn.

Kan het verlagen van F1 bolide negatieve impact hebben in de vorm van onjuiste hoekwaarden van de wielen t.o.v. de ondergrond?

Camber waarden, dus waarden van de hoeken van wielen t.o.v. de ondergrond zijn rechtstreeks verbonden met de hoogte van het onderstel en elke verlaging heeft invloed.

Er zijn gevallen van veranderingen in Camber hoeken van zelfs -1° bekend bij verlagingen van slechts 60 mm. Zulke situaties mag je niet onderschatten, vooral omdat bij de meeste populaire auto's die uitgerust met McPherson voor ophanging zijn, er geen mogelijkheid is om deze parameter bij te stellen. De enige uitweg is om speciale ophanging met een zogenaamde camber plate te monteren, die mogelijk maakt om de bovenste punt van de McPherson voorpoot te verplaatsen.

Camber: Hoekwaarde verandering als gevolg van autoverlaging.

Als je naar auto circuits kijkt, kun je vaak zeer agressieve camber afstellingen opmerken. Dit is gerechtvaardigd omdat de snelheden waarmee de bochten genomen worden veel groter zijn en grotere camber hoeken vereisen (in de F1, bereikt de hoek van de voorwielophanging zelfs -3,5 °). Ze worden geselecteerd op basis van de temperatuur in verschillende gebieden op het bandoppervlak, waarbij er getracht wordt dat ze zo mogelijk aan elkaar gelijk zijn (des te meer een deel van de band belast is, des te hoger de temperatuur).

Wat zijn de gevolgen van rijden met te grote camber hoekwaarden?

Het eerste, maar niet belangrijkste gevolg zijn beschadigingen van de binnenste deel van bandoppervlak die contact met de ondergrond heeft. Dit zal vroeger of later tot problemen leiden, bijv. vanwege te kleine profieldiepte. Het gedrag van de wagen zal in de bocht in extreme gevallen dramatisch zijn, omdat de druk die de banden op de ondergrond uitoefenen niet optimaal verdeeld is. Kortom, de bestuurder zal duidelijk gripverlies bemerken.

Uit OPONE


Volgende TOPIC ,WAT IS DOWNFORCE wie o wie ?

grt PeterModerator www.verstappen.nl

[Bijgewerkt op: zo, 08 juli 2018 12:45]

Dit bericht aan een moderator rapporteren

 
Re: Wat is Camber. [bericht #15183 is een antwoord op bericht #15173] vr, 29 juni 2018 10:24 Naar vorige berichtNaar volgende bericht
Roelof is op dit moment afwezig  Roelof
Berichten: 439
Geregistreerd: maart 2017
Formula 3

Camber en camber rise uitgelegd in een video:

https://youtu.be/aOGwxTGJhn0?list=PLLXu_11wVczKA6oN3Gv69cnbu WIvE1Km6

Na deze video iets over rollcenter dat ook weer gerelateerd is aan camber rise.
 
Re: Wat is Camber. [bericht #15196 is een antwoord op bericht #15183] vr, 29 juni 2018 12:22 Naar vorige berichtNaar volgende bericht
pottele is op dit moment afwezig  pottele
Berichten: 126
Geregistreerd: maart 2017
Formula 3

Kunnen de teams de camber per circuit aanpassen? Is dit in de reglementen vastgelegd?
 
Re: Wat is Camber. [bericht #15199 is een antwoord op bericht #15196] vr, 29 juni 2018 12:28 Naar vorige berichtNaar volgende bericht
Roelof is op dit moment afwezig  Roelof
Berichten: 439
Geregistreerd: maart 2017
Formula 3

De geometrie van de ophanging is een deel van de setup en is juist dat deel wat nodig is om de auto's op de baan te houden dus dat is vrij te veranderen. Je hort ook vaak dat MAX en Riciardo bij elkaar naar de setup kijken of soms hun eigen weg hebben gekozen.
 
Re: Wat is Camber. [bericht #15203 is een antwoord op bericht #15199] vr, 29 juni 2018 12:52 Naar vorige berichtNaar volgende bericht
pottele is op dit moment afwezig  pottele
Berichten: 126
Geregistreerd: maart 2017
Formula 3

Bedankt!
 
Re: Wat is Camber. [bericht #15519 is een antwoord op bericht #15173] wo, 04 juli 2018 17:34 Naar vorige berichtNaar volgende bericht
Eagle771 is op dit moment afwezig  Eagle771
Berichten: 90
Geregistreerd: mei 2018
Karting

Dank voor heldere uitleg Peter. Yay
Ben benieuwd of iemand zich bereid verklaard om Downforce voor zijn rekening te nemen. Ik weet er wel iets van, maar niet diepgaand genoeg om dezelfde kwaliteit als jouw verhaal over Camber te halen.
 
Re: Wat is Camber. [bericht #15522 is een antwoord op bericht #15519] wo, 04 juli 2018 23:49 Naar vorige bericht
Roelof is op dit moment afwezig  Roelof
Berichten: 439
Geregistreerd: maart 2017
Formula 3

Ik ben geen serieuze kenner op dit gebied maar downforce kent denk ik 3 hoofdopties.

- omgekeerde vliegtuigvleugelprofiel (bolle onderkant en vlakke bovenkant doet door de snellere luchtstroom langs de onderkant een omgekeerde lift geven)
- de kromming door in hoek van de vleugel die de rijwind omhoog stuurt en als tegenkracht een neerwaatse druk genereerd (en deze hoek is dan makkelijk verstelbaar als setup optie)
- de zuigkracht van de bodemplaat

Die 3 samen met alle andere flapjes en uitsteksels voor de sturing van de luchtstromen moeten goed samenwerken voor een maximaal gebruik van de luchtstroom voor een minimale luchtweerstand want bv de omhoog gestuurde luchtstroom door de achtervleugel genereerd ook een onderdruk achter de auto wat weer een snellere luchtstroom onder de auto geeft voor nog meer zuigkracht.
 
Vorige onderwerp: DTM
Volgende onderwerp: F2
Naar forum gaan: